Demarat în 2012, Programul naţional de screening pentru cancer de col uterin continuă şi în acest an. Oficialii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj dau asigurări că există fonduri suficiente pentru ca sălăjencele să beneficieze şi în 2016 de teste Papanicolau gratuite.
Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin a fost lansat în 2012 de către Ministerul Sănătăţii, având ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii specifice prin cancer de col uterin, iar ca obiective specifice, depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament, creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
Interesul sălăjencelor, în cadere liberă
Dacă la început, Programul s-a bucurat de un succes deosebit la nivel de judeţ, pe parcurs, el şi-a pierdut din popularitate. Potrivit informaţiilor furnizate de către medicul Liliana Neaga, şeful Serviciului Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în primele patru luni de derulare a programului de screening, au fost testate 3.580 de femei. Până la finalul lui 2013, aslte 7.224 de sălăjence fuseseră testate, judeţul nostru ajungând, astfel, în fruntea clasamentului naţional cu cele mai bune rezultate în depistarea cancerului de col uterin.
În 2014, numărul celor care au fost cuprinse în program a scăzut la 1.165, pentru ca în 2015, doar 581 de femei din judeţ să beneficieze de acest tip de analize. „Scăderea nu se datorează, însă, finanţării, ci dezinteresului”, a dat asigurări dr. Neaga.
Afirmaţia sa este confirmată de către medicul de familie Olimpia Moigrădean, care dacă în 2013 completam 40 – 50 de formulare într-o lună, în 2015 am completat doar 12 într-un an întreg. Şi astfea, cu foarte multă muncă de convingere. Pacientele sunt reticente când vine vorba despre a-şi face această examinare”. Unul dintre motive ar fi, susţin specialiştii, teama de a afla că ar putea avea o problemă de sănătate.
Patru centre de recoltare
Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat că instituţia pe care o conduce încearcă să facă, periodic, informări, pentru ca femeile din judeţ să afle care sunt punctele de recoltare şi să înţeleagă că pot să îşi aleagă ginecologul propriu, cu condiţia ca acesta să facă parte din reţeaua de screening.
În acest an, în reţeaua de screening organizată de către SJU Zalău sunt cuprinse 112 centre de consiliere şi informare, 121 de medici de familie,10 medici ginecologi şi doi medici cu competenţe de planning familial. Recoltarea probelor se poate face într-unul din cele patru centre existente la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei, Spitalul Orăşenesc Jibou şi Salvosan Ciobanca.
Din totalul celor 12.550 de femei testate, 140, reprezentând 1,11 la sută din numărul beneficiarelor, au fost depistate cu leziuni intraepiteliale de grad înalt şi cancer incipient. „S-au descoperit, astfel, cancere în stadii incipiente. Iar cel mai important rezultat al programului este că numărul bolnavelor care supravieţuiesc bolii este mult mai mare decât înainte”, a precizat reprezentantul SJU Zalău.
Primul pas: o vizită la medicul de familie
Pentru a beneficia de acest program, sălăjencele trebuie să se prezinte la medicul de familie. Acesta le va da pentru completare un formular, cu care să se prezinte la unul din cele cinci centre de recoltare existente în judeţ. Odată proba recoltată, ea va fi supusă testelor şi în termen de maxim 30 de zile, rezultatul va fi comunicat medicului de familie, care la rândul lui îl va transmite pacientei. În cazul în care rezultatul este negativ, femeia va trebui să repete testul la indicaţiile medicului, pentru o atentă monitorizare ulterioară a stării de sănătate. În cazul în care rezultatul este pozitiv, medicul va îndruma pacienta către medicul specialist, în vederea efectuării unor investigaţii suplimentare.
Testul Babeş-Papanicolau este extrem de important, pentru că femeile pot afla din timp ce probleme au şi cum le pot trata. Anual, în România, 3.400 de femei află că au cancer de col uterin. Şase din ele mor zilnic, răpuse de această boală, adică de patru ori mai multe decât în restul Europei.
Sălajul a primit bani pentru 1.000 de investigaţii
Programul, care presupune o testare gratuită la cinci ani, se adresează celor 68.662 de sălăjence cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani. În acest an, Sălajului i-au fost alocaţi 80.000 de lei, buget suficient pentru testarea a 1.000 de femei. „Dacă va fi nevoie, vom solicita suplimentarea fondurilor”, a ţinut să precizeze Ligia Marincaş.
Potrivit spuselor sale, în 2015, în judeţ au fost înregistrate 32 de cazuri de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea tip de cancer ca incidenţă în rândul femeilor. Statisticile existente la nivel naţional arată că este principala cauză de mortalitate prin cancer în special la româncele cu vârste între 15-44 de ani.
cate femei care lucreaza pentru salariul minim isi pot permite sau le lasa patronii sa mearga dimineata la analize, ca dupa masa nu mai prea prinzi pe nimeni?